De Wilde Stad - Verhalen over Amsterdam - Hello Amsterdam Stadsgids
Wild Amsterdam
Wild Amsterdam pidgeons
De Wilde Stad Kat met Mensen

Stories

Wild Amsterdam

Zie de stad door andere ogen en ontdek zijn verborgen bewonersZoveel ratten in Amsterdam als mensen? Het snelle leven in de klokkentoren van de Oranjekerk. Of de zelden geziene slechtvalk die 50 meter aan de zijkant van een bankgebouw woont… Als je Amsterdam met andere ogen wilt zien, moet je “De Wilde Stad” bekijken. Deze indrukwekkende film over de verborgen bewoners van de stad, geeft je een heel ander perspectief op de stad Amsterdam. Mark Verkerk: ‘Ik zou graag zien dat mensen op een nieuwe manier naar de stad kijken, als de film doet dat ik gelukkig ben.’

Mark Verkerk is al meer dan dertig jaar filmmaker en won enkele geweldige prijzen met zijn eerdere film De Nieuwe Wildernis, die ook over Nederlands wildlife gaat. Maar voor deze film dook hij in het wilde leven van een wel heel verrassende locatie: de stad Amsterdam. Met een kat als de verteller van de film, neemt hij ons mee in het leven van de dieren in onze hoofdstad.

Het moet een behoorlijke productie zijn geweest, gefilmd met dieren en in de stad? Het is een stuk makkelijker om een ​​film in de natuur te maken dan in de stad; dat is zeker. Het kostte ons ongeveer 2,5 jaar om deze film te maken. Er zijn veel praktische problemen. We moesten bijvoorbeeld een camera in een marter nest plaatsen – op Oranjekerk – maar je mag het nest op bepaalde momenten niet absoluut niet verstoren. Het duurt dus erg lang om alles klaar te maken. Bijna elk dier en elke setting leek een uitdaging. Deze dieren zijn zo slim, ze zijn gewend mensen te ontwijken. We dachten – of hoopten – dat ze tammer zouden zijn.

De Wilde Stad Kat met Mensen

Je gebruikt een kat als een verteller, waarom is dat?

‘We wilden een film maken voor iedereen. Niet alleen voor mensen die van natuurdocumentaires houden. Dit is dus een film die je met je familie kunt bekijken. De film is echt toegankelijk voor iedereen, en deze kat, Abatutu is echt de filmster geworden.”

Wat was de grootste verrassing voor jullie tijdens het maken van deze film?

De American Red Signal Crayfish, zeker. Blijkbaar krijgt het stadsbestuur van Amsterdam in augustus (wanneer deze dieren zich laten zien) altijd veel telefoontjes wanneer ze de straat oversteken. Mensen denken dat het schorpioenen zijn die zijn ontsnapt. Het is gek hoe dieren zich kunnen aanpassen aan verschillende situaties. We vinden het jammer dat er zoveel plastic in de grachten zit – en dat is het natuurlijk ook – maar meerkoeten maken er bijvoorbeeld gebruik van. Ze kleuren zelfs hun nesten met het kleurrijke plastic. Je ziet meerkoeten die houden van geel en weer anderen houden meer van blauw, ze gebruiken deze kleuren dan echt om de nesten te versieren. Ik kan het iedereen aanbevelen om er nu in de lente naar te kijken als ze hun nest maken. Het is echt grappig om te zien.

Amsterdam is zo’n groene stad en het wordt elk jaar groener. Er werken vier stadsecologen fulltime voor de stad.

Eventuele toekomstige filmplannen?

‘We kijken naar co-projecten over bijvoorbeeld de Rotterdamse haven of het kustgebied. Ik ben geïnteresseerd in die plekken waar de natuur en mens samenkomen. We denken misschien wel dat we gescheiden leven van andere dieren, maar dat is niet waar. Je kunt de natuur om de hoek vinden, vooral in Amsterdam, je moet alleen weten waar je moet zoeken. We vergeten soms dat Amsterdam meer water heeft dan Venetië. Het is echt een waterstad met zijn eigen unieke inwoners. ‘