World Press Photo Amsterdam 2018 - Hello Amsterdam City Guide
2
2

13

Dec
PUBLICATION DATE: 01-06-2018

AgendaExpositiesAmsterdam De Wallen

World Press Photo Amsterdam

De Wereldpremière van 's werelds beste persfoto's


Het is weer tijd voor World Press Photo Amsterdam. De winnende foto’s van ‘s werelds grootste en meest prestigieuze persfotowedstrijd die jaarlijks wordt gehouden beginnen hun wereldtournee in Amsterdam. De internationale persfotowedstrijd belicht de beste in de wereldwijde visuele journalistiek.

Historische connectie

Amsterdam en World Press Photo hebben een lange geschiedenis samen. De eerste tentoonstelling vond plaats in 1955 toen Nederlandse fotografen een wedstrijd organiseerden om hun werk aan hun internationale collega’s te laten zien. Die jaarlijkse wedstrijd is een van de meest prestigieuze prijzen in de fotojournalistiek geworden en trekt elk jaar een menigte van vier miljoen mensen wereldwijd. De Nieuwe Kerk was de thuisbasis van de tentoonstelling van 1982 tot 1999 en nam deze rol opnieuw op zich in 2014. Dit jaar viert het festival de zestigste World Press Photo of the Year editie.

Krachtige afbeeldingen

Het werk van 42 fotografen uit 22 landen wordt getoond, naast de winnaars van de Digital Storytelling Contest. Samen zorgen ze voor meer dan 160 krachtige beelden van over de hele wereld. De foto’s zijn vallen in één van de acht categorieën: dagelijks leven, algemeen nieuws, hedendaagse problemen, langetermijnprojecten, natuur, mensen, spotnieuws en sport. In elke categorie is een eerste, tweede en derde prijs toegekend aan de getalenteerde fotografen. De werken worden getoond op grote hangende panelen in de prachtige gotische kerkruimte.

Nominaties en winnaars

Dit jaar werd voor het eerste de spanning flink opgebouwd. Voordat ze de winnaars bekend maakten werden eerst alle nominaties in de acht categorieën en vier digital storytelling contest categorieën aangekondigd. De hoofdprijs van World Press Photo 2018 is uitgereikt aan fotograaf Ronaldo Schemidt. Zijn foto “Venezuela Crisis” heeft de titel van World Press Photo of the Year 2018 gewonnen. De foto is genomen tijdens een protest tegen president Nicolás Maduro in Caracas, Venezuela.

Digital Storytelling Contest

World Press Photo is meer dan een fototentoonstelling. Er zijn ook bewegende beelden te zien. Digitale technologieën en internet hebben onze kijk op nieuwsverhalen veranderd. Om deze verandering te erkennen en te eren, heeft World Press Photo de Digital Storytelling in het leven geroepen. Deze wedstrijd beloont de beste vormen van visuele journalistiek die met digitale middelen zijn gecreëerd. Er zijn prijswinnaars in vier verschillende categorieën. Een van de winnaars dit jaar is Under a Cracked Sky, onderdeel van The Antarctica Series van The New York Times, een serie van vier virtual reality-films over wetenschappers op Antarctica.

Audiotour

Net zoals vorig jaar, heeft World Press Photo fotografen en visuele journalisten gevraagd samen te werken aan de audiotour die bezoekers langs de foto’s leidt. Tijdens deze audiotour leggen ze zelf het verhaal achter het beeld uit. Deze persoonlijke verhalen voegen een extra laag toe aan de weergegeven werken. Ze geven de kijker een kijkje achter de schermen, waardoor er een nog krachtiger moment ontstaat dan alleen de foto’s. De audiotour is bij de toegangsprijs inbegrepen.

Amsterdam is de eerste stad waar je deze tentoonstelling kunt bewonderen. Dit kan tot 22 juli, na deze datum wordt het een reizende expo, die 100 steden in 45 landen zal aandoen.


Location

Nieuwe Kerk

Address

Gravenstraat 17, Amsterdam

Start Date

14 April 2018 (this event is over)

End Date

22 July 2018 (this event is over)

Web

www.nieuwekerk.nl/

Opening Hours

Daily 10:00 - 18:00
Neighbourhood

oude kerk old church amsterdam

De Wallen

Discover AmsterdamExplore De Wallen