Photographer Elmer van der Marel - His Amsterdam - Hello Amsterdam Stories
Elmer van der Marel Interview

Stories

Elmer van der Marel: My Amsterdam

Het vastleggen van realistische alledaagse scènes, die zich willekeurig op bijna elke hoek van de Nederlandse hoofdstad ontvouwen

Geschreven door Paola Westbeek / Gefotografeerd door Marc Driessen & Elmer van der MarelHet vastleggen van realistische alledaagse scènes, die zich willekeurig op bijna elke hoek van de Nederlandse hoofdstad ontvouwen, is wat Elmer van der Marel het liefste doet. Volgens de bekroonde Amsterdamse straatfotograaf is dit “de meest pure en basale vorm van fotografie”. Niets wordt geënsceneerd. Ondanks het toevalsaspect van de beelden, zijn het niet alleen momenten, maar ook echt verhalen die een essentiële rol spelen in zijn werk.

Van der Marel, die meer dan een decennium werkzaam was in de filmindustrie als lichttechnicus en grip, besloot in 2003 zich te richten op de kunst van fotografie. Hij begon aan de Amsterdamse fotoacademie en specialiseerde zich in fotojournalistiek, portretten en documentaire. In 2006, een jaar voordat hij zijn studie afrondde, begon hij als stagiair bij het toonaangevende Nederlandse tijdschrift Het Parool, waar hij na zijn afstuderen als freelance fotograaf bleef. Diezelfde publicatie zou hem van september 2015 tot januari 2018 een wekelijkse pagina geven met de titel ‘Stadsbeeld’. Toen hij de vrije hand kreeg om de pagina te vullen, vond Van der Marel zijn onderwerpen terwijl hij door de straten van Amsterdam dwaalde. Soms koos hij een bepaalde wijk om de dag door te brengen, wachtend om het perfecte beeld te schieten, andere keren struikelde hij over de perfecte foto terwijl hij door de stad snelde: “Soms moest ik echt rennen om een moment, een bepaald licht of een bepaalde persoon vast te leggen. Twaalf afbeeldingen die uit die opdracht voortkwamen, zijn momenteel te zien in de lobby van het Volkshotel (Wibautstraat 150) waar ze tot 30 juni zullen blijven staan.

Fotograaf Elmer van der Marel

Wie of wat inspireerde je om fotograaf te worden?

Ik werd geïnspireerd door het werk van klassieke straatfotografen zoals Garry Winogrand, Lee Friedlander, Robert Frank, Josef Koudelka, William Eggleston, Luigi Ghirri, Joel Meyerowitz, Ed van der Elsken, Henri Cartier-Bresson, Harry Gruyaert, Alex Webb, Martin Parr, Peter van Agtmael en nog veel meer. Het is een lange lijst. (Lacht)

Van alle foto’s die je voor het Parool hebt ogen maken, welke is je favoriet?

Dat zijn er nogal wat, maar degene die nu in mij op komt kun je ook op de expositie zien. Het is is de foto van een groep jongens die van een brug springen en in het water achter het Olympisch Stadion springen. Deze foto had ook 50 jaar geleden kunnen worden genomen en heeft iets iconisch vanwege de typische architectuur van de lichtmasten van het stadion op de achtergrond. Het interessante is dat de foto die ik naar de krant stuurde, het beeld was toen de kinderen daadwerkelijk in het water landden. Voor mij wordt de kracht van een foto soms later duidelijk. Als ik het opnieuw moest doen, had ik dit alleen maar verzonden. Er is nog een die in me opkomt: een groep van vier mannen die lunchten en schoenen zonder sokken droegen. Ze stonden op het punt de straat over te steken en terug te gaan naar de winkels waar ze werkten. Een foto van hen zittend zou niet erg interessant zijn geweest, dus ik hoopte dat ze één voor één de rij zouden verlaten, wat ze deden. Toen kon ik de perfecte foto nemen!

Als fotograaf, wat vind je het leukst aan Amsterdam?

De diversiteit van Amsterdam. Ik hou echt van de oudere plekken in de stad die niet vol zitten met moderne appartementen, zoals het Havenstraatgebied bijvoorbeeld. Ik hou ook van de mix van oud en nieuw.

Wat is je favoriete plek om wat te eten?

Ik heb veel favoriete plekken. Café Amsterdam (Watertorenplein 6) is er één. Hier serveren ze eenvoudig eten op een prachtige locatie. Ik hou ook erg van Surinaams eten en ga graag naar Restaurant Riaz (Bilderdijkstraat 193). Voor vis is Viscafé de Gouden Hoek (Van Limburg Stirumplein 10) geweldig.

Je perfecte avond uit?

Ik ga altijd naar Café Hoppe (Spui 18-20). Een vriend van mij werkt daar. Het is een ouderwetse bar (een van de oudste in de stad, geopend in 1670). Het ziet er net zo uit als driehonderd jaar geleden. Eigenlijk zijn er twee bars naast elkaar: de ‘Sta-Hoppe’ (op nummer 18) en de ‘Zit-Hoppe’ (op nummer 20). Er is een kleine deur achter de bar die beide locaties met elkaar verbindt.

Favoriete museum

Als er een leuke tentoonstelling is, houd ik van het FOAM fotografiemuseum, maar mijn favoriet is Huis Marseille (een ander fotografiemuseum gevestigd in twee recent verbonden historische grachtenpanden uit de 17e eeuw).

Not-to-be-missed evenement

Ik denk dat Koningsdag (27 april) echt speciaal is omdat iedereen op straat is, ze dingen verkopen en het is geweldig voor zowel kinderen als oudere mensen. Mensen kleden zich van top-tot-teen in oranje en zijn in een feestelijke stemming. Het voelt echt vrij.

Elmer van der Marel Amsterdam

Plek om te relaxen

Ik zou de parken willen noemen, maar ze zijn meestal zo vol. Dus moet ik de oude binnenstad vroeg in de ochtend zeggen, dan is het echt ongebruikelijk stil. Vooral het gebied rond de Wallen of de Jordaan is dan compleet anders.

Het meest fotogenieke stukje van Amsterdam

De kleine straatjes en steegjes rond de oudste delen zoals de Zeedijk, of alweer, de Wallen. En ook het gebied rond Ten Katemarkt omdat het heel divers is. Als je hier op straat loopt, kun je de echte Amsterdammers zien

Een stadswonder

Er zijn veel magische plekken, dus laat me daar even over nadenken! (Lacht) Ik denk dat de kleine steegjes buiten de Oudezijds Kolk (een klein gebied achter de Zeedijk) wat magie hebben in de ochtenden.

Omschrijf jouw buurt in het kort

Mijn buurt heet Staatsliedenbuurt. Ik vind het heel leuk omdat het er rustig is en er veel kleine huizen zijn. Er wonen veel singles, evenals vele artiesten, muzikanten en fotografen. Het is een authentieke plek vol met echte, authentieke mensen. Het was vroeger een krakersgebied en heeft nog steeds mensen die er op dat moment woonden, maar er komen ook veel nieuwe mensen binnen.

Jouw Amsterdam?

Ik denk meteen aan het motto van Amsterdam, drie woorden gevonden op het wapen: Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig. Deze werden in 1946 toegevoegd als een eerbetoon aan het verzet van de bevolking van Amsterdam.

Must-sees voor toeristen

Er zijn zoveel plaatsen. Je kunt natuurlijk altijd naar een van de mooie musea gaan. Persoonlijk vind ik dat je een wandeling in de Jordaan moet maken. Het is een plek waar je gemakkelijk rond kunt dwalen en jezelf kunt verliezen. Loop gewoon en kijk niet op je telefoon of op een kaart. Sta jezelf toe om te verdwalen en volg de weg die je gevoel ingeeft.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik ben van plan weer de straat op te gaan en meer van Amsterdam of andere steden te veroveren. Ik ben ook van plan om meer werk te doen op filmsets als film still fotograaf. Ik zie mezelf niet meer als fotojournalist. Ik ben alleen geïnteresseerd in het maken van goede foto’s

Wat is het geheim van een sterke foto?

Haal diep adem en wees geduldig. Op het moment dat je denkt dat je niet in actie durft te komen, moet je ervoor gaan. Ook heel belangrijk voor mij is dat ik onzichtbaar moet blijven om foto’s op straat te maken. Hoewel kleine non-verbale communicatie soms ontstaat met de mensen die k fotografeer.

Wat motiveert je om de stad te blijven fotograferen?

Het is de energie in de stad, maar ook mijn onverzadigbare honger en verlangen naar iconische foto’s en momenten.

 

Elmer van der Marel tentoonstelling
Volkshotel, Wibautstraat 150