The Great Amsterdam Outdoors - Henri Willig Experience - Hello Amsterdam
HENRI WILLIG 2018.299

Stories

Henri Willig Experience: The Great Amsterdam outdoors

Cheese, the polder and Jersey Cows

Geschreven door Clarissa van Deventer / Gefotografeerd door Jeroen SnijdersJe kunt er natuurlijk voor kiezen om de Hop on Hop off-bus te nemen, maar voor een echte Nederlandse ervaring moet je de Henri Willig Experience doen. Leuk voor iedereen, ook Nederlandse toeristen! Tijdens deze ervaring kun je het echte boerenleven in Amsterdam ervaren op een kaasmakerij!

Na een korte fietstocht vanuit Amsterdam heet Teun je welkom op de boerderij. Gekleed in zijn traditionele Volendamse gewaad legt hij het kaasproductieproces van Jacobs Hoeve, die op minder dan twintig kilometer van Amsterdam ligt, uit. Hij kan het net zo gemakkelijk in het Spaans uitleggen als in het Duits of in het Engels. Het is een leuke en leuke manier om over kaas te leren en je kunt alle smaken proeven die je lekker vindt.

Het logo op de kaas is iets dat je misschien in de stad hebt gezien, omdat Henri Willig verschillende kaaswinkels in Amsterdam heeft geopend. Maar hier bij de Jacobs Hoeve kun je ontdekken hoe het gemaakt is en waar het vandaan komt en de koeien zien die de melk produceren voor deze lekkere kazen.

 

Henri Willig Experience

Vrolijke Koeien en Vrolijke Medewerkers

Hoewel hij officieel gepensioneerd is, is Henri Willig nog steeds erg geïnvesteerd in het bedrijf. Hij woont naast de kaasboerderij en zijn zoon Wiebe leeft erboven. Willig: ‘Ik heb altijd gedacht dat het belangrijk is om te houden van wat je doet. Je brengt veel uren op je werk door in je leven, dus het moet wel leuk blijven. Dit was een melkveebedrijf, maar ik wilde dat het meer was dan dat. Ik heb verschillende cursussen gevolgd over het maken van kaas en ben een kaasmakerij gaan kopen. Dat waren de eerste stappen van een veertig jaar durend avontuur in kaasondernemerschap. We hadden grote ups en downs. We hadden bijvoorbeeld een brand in 1985, toen is de hele zaak platgebrand. Het voordeel hiervan was dat we veel ruimte hadden om nieuwe dingen uit te vinden en dat we opnieuw konden opbouwen. ‘

‘Ik vind het belangrijk om plezier te hebben in wat ik doe. Dat vind ik ook belangrijk voor de mensen die bij ons in dienst zijn en mensen die producten aan ons leveren. Een tijdje terug organiseerde een van de dochters van de melkleverancier een excursie voor haar school naar onze boerderij. Het was heel leuk om te zien dat iemand die zo jong was zo enthousiast was over onze boerderij. We hadden al een tijd geen dieren meer op de boerderij, maar we besloten dat de koeien terug moesten. Naast onze eigen melk krijgen we ook melk van andere boerderijen; ze maken allemaal deel uit van onze kaasfamilie.

Henri Willig Experience Employee

Melkrobots en Koeienmassages

Hoewel het een traditioneel familiebedrijf is, schuwt het geen nieuwe technologie. De stal is heel open, er zijn geen dozen en er komt veel natuurlijk licht binnen. Een machine brengt vers stro in de stal zodat de koeien niet in het vuil blijven staan. Er zijn zelfs robots die de stal constant schoonmaken. Alles is zo duurzaam mogelijk gemaakt, bijvoorbeeld met een warmteterugwinningsproces en een opvangbekken voor regenwater op het dak. De koeien halen hun drinkwater uit dit bassin.

Maar wat opvalt als het meest geavanceerde aspect van de boerderij, is de melkrobot. Koeien kunnen deze robot in om zichzelf te laten melken. Ze dragen een tag zodat de robot weet hoe de melkmachine moet worden aangepast aan de wensen van die specifieke koe. De koeien kiezen letterlijk hun eigen tijden om gemolken te worden. Ze kunnen zelfs een massage krijgen als ze daar zin in hebben. De rode machines in de stal zijn er om aan de behoeften van de koe te voldoen en ze hun massages te geven. Je zou een beetje jaloers kunnen worden op deze koeien. Willig: ‘Ik geloof dat blije koeien goede melk produceren. We zaaien onze graslanden niet elk jaar in en halen de kruiden niet uit, zoals veel boeren doen. We denken dat het beter is om een ​​divers graslandschap te hebben. Paardenbloemen, bijvoorbeeld, voorzien de koeien van ijzer, calcium en andere mineralen. Weegbree (ganzen gras) helpt uierontsteking te voorkomen. Op deze manier hoeven we niet met veel antibiotica te rotzooien. We willen dat de natuur zoveel mogelijk zijn gangetje gaat. We geloven dat we op deze manier de beste melk en de beste kaas krijgen. Voor mij betekent het hebben van gelukkige koeien goede melk en mooie kazen.

Op dezelfde manier geloof ik in de mensen die hier werken. Ik wil dat ze plezier hebben in wat ze doen en trots zijn op hun werk. ‘En het ziet er naar uit dat de werknemers plezier hebben. Om het nieuwe seizoen te beginnen en de opening van het restaurant te vieren, wordt er een lunch georganiseerd voor alle landarbeiders. De sfeer is vriendelijk en familiaal. Twee jonge vrouwen maken deel uit van het landbouwpersoneel. Ze zorgen voor de koeien, kijken of ze ziek zijn en brengen ze op het juiste moment naar buiten. Een van de jonge vrouwen zegt: ‘Ik heb vandaag niet gecontroleerd of er nog pasgeborenen zijn. Er worden dit jaar ongeveer honderd nieuwe jonge kalveren op de boerderij geboren, dus het is best spannend. We hoeven ze niet echt te helpen in het proces. De koeien doen het meeste werk zelf. ‘

Henri Willig Experience Cheese

Werken in het Polderlandschap

En het moet leuk zijn om op deze manier buiten te werken. Dit is een van de weinige plaatsen in Amsterdam waar je echt kunt zien dat het water hoger is dan het land zelf. Als je naar de stallen gaat en omkijkt, zie je het water boven je. In de stallen is een uitkijkpunt met verrekijker om naar de verschillende soorten vogels te kijken die je hier kunt vinden. Kinderen kunnen enkele interessante feiten over de koeien leren en er zijn video’s die meer vertellen over de geschiedenis van de boerderij, het maken van kaas en de koeien die op de boerderij leven.

Na deze charmante boerderij-leven ervaring, is het leuk om te ontspannen met een drankje of wat te eten bij restaurant Jacob op de boerderij. Hier werken ze met lokale leveranciers zoals Jan van Asch. Proef specialiteiten zoals hangop  of het langzaam geroosterde rundvlees gemaakt met lokale producten.

 

Jacobs Hoeve

Hoogedijk 8
henriwillig.com