Mick Keus en zijn mooie Jeans Atelier - Concept Stores - Hello Amsterdam
Atelier Mick Keus

Stories

Mick Keus

Founder en eigenaar van Mick Keus Jeans AtelierBen jij op zoek naar de perfecte vintage Levi’s 501, maar zijn lelijke dad jeans alles wat je kan vinden? Dan is het Jeans Atelier van Mick Keus jouw volgende stop! Hij kan van vintage items écht iets bijzonders maken. Zo krijg jij een custom spijkerbroek met een perfecte pasvorm.

Wanneer de grote houten deuren van het atelier openzwaaien, neem je de trap naar een grote, minimalistische witte ruimte die zo uit een interieurblad zou kunnen komen. Een grote kast die de hele muur in beslag neemt trekt direct de aandacht. Hier vind je broeken, of nouja niet zomaar broeken het zijn allemaal Levi’s 501. In alle soorten, maten en kleuren. Mick Keus zelf, compleet gekleed in het zwart, ploft op de bank en begint te vertellen over zijn carrière.

Mick Keus Foto (1)

Kippenvel

Keus is een geboren en getogen Hagenees. Na het afronden van zijn studie, schreef hij zich in bij het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) waar hij design studeerde.

Keus: “Ik heb het gevoel dat mode altijd een deel van me is geweest, maar het was tijdens mijn tijd bij AMFI dat het echt tot uiting kwam. Dat was waar ik echt over design leerde, ik ontdekte dat het zo mooi kon zijn dat het me kippenvel gaf. Dat is waar ik ben besmet met het modevirus. ‘ Hij dankt dit aan zijn favoriete leraar, Peter Leferink die eerder die ochtend ook in het atelier was. “Hij vertelde me altijd: ‘Een jas kan de wereld veranderen.’ Ik dacht altijd dat dat onzin was, maar hij heeft me echt laten begrijpen hoe mode een verhaal kan vertellen en hoe het een impact kan hebben op onze wereld en onze samenleving. ”

Zeildoek

Toen Keus in 2008 afstudeerde, dacht hij dat hij meteen zou gaan ontwerpen voor een groot modehuis. “Ik had deze romantische fantasie waarin ik dacht dat ik zo een baan zou hebben bij modehuizen als Comme des Garçons of Ann Demeulemeester, maar dat was niet het geval. Ik belandde in mijn atelier en dacht: Nu moet ik echt iets bedenken ‘. ” Zoals de meeste geweldige ideeën, werd het bedrijf van Keus geboren uit een behoefte die hij voor zichzelf had. “Op een dag kocht ik willekeurig een oude industriële naaimachine omdat ik iets probeerde met een stuk zeildoek, toen kreeg ik ineens een idee. Op dat moment vermaakte ik al vijftien jaar mijn eigen jeans,ik heb dunne benen waar broeken nooit goed om passen. Ik droeg veel Levi’s 501s, omdat ik niet van rekbare stoffen of over-de-top washes houd. Op mijn nieuwe machine vermaakte ik een van mijn nieuwste broeken en het resultaat was verbluffend! Ik kocht direct een grote stapel 501’s en begon ze te bewerken voor mezelf en de mensen om me heen. Niet veel later kwam iemand op straat naar me toe om te vragen wat voor broek ik droeg. Hij bleek een hoge positie bij Levi’s te hebben. Ik stuurde hem een van mijn broeken en hij was enthousiast. Dat was het moment dat ik dacht “dit kan nog weleens wat worden”.

 

Een broek die bij je past

Een fitting met keus duurt ongeveer een half uur. Het enige wat je hoeft te doen vertellen wat de gewenste wassing en pasvorm is.  E=Even later komt hij terug met het denim van je dromen, klaar om te worden aangepast aan jouw pasvorm. “Wanneer ik een paar 501s herwerk, probeer ik zo min mogelijk te veranderen, maar wel genoeg om een perfecte pasvorm te creëren.” Het eindproduct moet niet merkbaar zijn veranderd. “Ik hou niet van kleding die overdreven is ontworpen of gefabriceerd. de mooiste dingen worden altijd organisch gemaakt. ” Nadat Keus de broek heeft afgespeld, duurt het ongeveer een week voordat je jeans klaar is. Geen hele week in Amsterdam? Keus verscheept zijn creaties over de hele wereld. Wanneer hem wordt gevraagd zijn clientèle te beschrijven, lacht hij: “Ik heb de meest uiteenlopende klantenkring, mijn jongste is acht jaar oud en mijn oudste is een 96-jarige dame, het is letterlijk voor iedereen.”

Een verborgen schat

De jeans die Keus gebruikt, bevinden zich allemaal in onberispelijke staat. “Alleen de crème de la crème redt het tot in zijn kast , de rest wordt gebruikt voor patchwork of andere projecten. Ik word nog altijd duizelig wanneer er een nieuwe batch arriveert, ik vind het leuk om er doorheen te gaan en de beste paren te selecteren. Bij een mooi paar maakt mijn hart een sprongetje, het is net als het vinden van een schat. ”

Mick Keus Jeans Atelier

Bergstraat 3
mickkeus.com